Om mig

Vem är jag?

Mitt namn är Anna-Maria och bor i en by utanför Halmstad. Där bor jag med min man och son och så klart djuren, Katten Frej och alla mina råttor. Jag är uppvuxen i Halmstad, där jag alltid haft ett intresse för djur. Mest har jag haft intresse för gnagare och hade kaniner som liten. Sedan köpte jag mig några roborowski hamstrar och avlade ett litet tag. Efter ett tag kände jag att jag ville ha något lite större djur än hamster och började kolla vad det finns för spännande djur. Jag läste på om gerbiler(ökenråttor), degus, marsvin, funderade om jag skulle skaffa kanin igen. Sedan snöade jag in på råttor, dem passade in på mina kriterier. Dem är smarta, kan lära sig trix och är otroligt tama.

Året 2009 hämtade jag hem mina 3 första råttor, 3 fina flickor. Sedan bara fortsatte det med råttor och börja även ta in omplacering råttor. Oftast var det att folk tröttnat eller att ägaren har problem med råttan. Eftersom jag föll för råttors personligheter så lyckades jag lösa dessa problem som omplacerings råttorna hade med sig. Det är inte bara råttor jag räddat, även andra djur har hamnat hos mig, det har varit någon kanin bland annat. Även min katt kommer från ett katthem.

 
Mitt intresse för att hjälpa och rädda djur har bara vuxit med tiden. Jag stödjer bland annat olika djur-hjälps föreningar för att dem ska kunna utföra sitt jobb. Jag hittade ett par som driver en gård där dem tar hand om kaniner och omplacerar. Dom blev min förebild! Jag vill med ha en egen gård, där jag kan hjälpa till med att ge hemlösa djur ett hem och kanske finna ett nytt för-alltid-hem till dem. Min man har ett stort intresse för att snickra och hans dröm är att få bygga ett hus, vilket går fint ihop med min dröm om en gård. För varje dag som går kommer vi närmare vår dröm!
 


Genom mitt intresse för djur så har jag hamnat i några föreningar. Jag fann Råtthjälpen och började stödja deras arbete med att hjälpa och rädda utsläppta, vanvårdade råttor och råttor folk tappat intresset för. Jag själv har fått underbarhjälp av råtthjälpen och fick mig att vilja hjälpa dem ännu mer genom att sälja jätte fina smycken, som finns att köpa här, där summan går till Råtthjälpen.

Jag är medlem i Svenska Råttsällskapet som håller i olika utställningar och agility tävlingar. Svenska råttsällskapet och även Sydsveriges Smådjursvänner kämpar för att höja statusen på råttor och andra gnagare. I Svenska råttsällskapet fick jag äran att bli ledamot 2018, vilket är så roligt. Före jag kom med i srs-styrelsen så brukade jag arrangera lite råtträffar i Skåne och Halland.Vi sitter så ofta och pratar via olika forum och vi insåg att det skulle vara så mycket roligare att få träffa varandra och får prata råtta utan att folk tycker att man är äcklig eller jobbig med sitt prat. Träffarna som varit har varit väldigt lyckade.

Eftersom jag är väldigt pysslig av mig och gillar att sy så började jag sy hängmattor till mina egna råttor. Sedan ville vissa också ha någon hängmatta eller två. till sist fick jag börja sy fler och började lägga undan pengarna till min dröm. Min gård, djurs fristad.
 
Så genom att beställa produkter från Ramnemarks Ratstuff, så stödjer man automatisk mitt mål att hjälpa djur i nöd.

Föreningar

Råtthjälpen

”Råtthjälpen är främst en omplaceringsverksamhet, där vi tar in utsatta råttor i jourhem och sedan adopterar ut dem till kärleksfulla hem. Men har också till uppgift att höja tamråttans status, ett av våra mest utsatta sällskapsdjur, samt verka för ökad kunskap om dess behov och skötsel för att på så sätt minska tamråttors lidande orsakat av oss människor.”

Medlem sen 2012, vice ordförande sen 2019.

Svenska Råttsällskapet

”Svenska Råttsällskapets syfte är att sprida information till allmänheten om tamråttan som sällskapsdjur, ge råd om skötsel, och verka som ett forum för samarbete mellan råttuppfödare.”

Medlem sen 2016, Styrelsemedlem, ledamot 2018 och 2019

Skållands Rataholics

”Vi är tre tjejer som insåg hur jävla kul det är att träffas och få prata råtta. Vi tyckte även att det är för lite råtträffar osv. här nere vid oss. Så vi tänkte skapa en grupp och annordna träffar. När vi ses kan vi byta och/eller köpa pyssel av varandra, träffa varandras råttor och ge dem lite miljöträning. Att samlas minst en gång om året är ett bra mål, just för att man ska hinna med sin vardag och även hinna tillverka pyssel man vill ha med sig till träffarna. Det vi vill med den här gruppen är att det ska vara lättsamt med träffar, tävlingar, utställningar osv. Lite mer för skojs skull och inte blodigt allvar.  Hoppas ni vill joina oss och träffa oss och våra råttor!!”

Träffansvarig, Skapare – 2016

Sydsveriges Smådjursvänner (SSV)

”SSV anordnar bedömningsutställningar för gerbiler, råttor, kaniner, hamstrar, möss och marsvin, och agilitytävlingar för gerbiler, råttor, hamstrar och möss.”

 

Medlem sen 2017